Rehakka Group Oy logo tabletti

Haluamme, että sinä nautit työstäsi tai harrastuksestasi, kun sinulla on oikeat välineet.

Tilaa koneet helposti verkosta!

Tilaa koneet helposti verkosta!

Oikean autonostimen valinta

Saksi, nelipilari, kaksipilari, yksipilari, keinu, vai joku muu? Nostintyyppejä on monia ja etenkin ensimmäistä nostinta ostaessa voi mennä sormi suuhun valikoimaa tutkiessa. Tässä tekstissä käymme lyhyesti läpi eri tyyppien ominaisuudet, plussat ja miinukset. Nostimen valinta kannattaa miettiä oman käyttötarkoituksen sekä käytettävissä olevan tilan kannalta. Käyttötarkoituksella tarkoitetaan sitä, että teetkö useimmiten töitä esimerkiksi auton alla vaihteistoremonttien, pohjan hitsaamisen, tai alustahommien parissa vai haluatko nostaa autosi vain mukavammalle työskentelykorkeudelle maalipinnan viimeistelyä varten. Tila vaikuttaa nostimen valintaan, sillä etenkin upotettava saksinostin ei käytännössä vie ollenkaan neliömetrejä ala-asennossa ollessaan, kun taas ison nelipilarinostimen tolpat ovat ”aina tiellä”.

Saksinostin

Saksinostin löytyy useimmiten rengasliikkeestä, autofixarilta, tai ahtaammasta autotallista. Rengasliikkeeseen saksi on hyvä valinta, sillä rengastöitä tehdessä ei tarvita suuria nostokorkeuksia, auto on verrattain helppo asetella oikein saksen päälle vaikka asiakkaan itsensä ajamana ja auton ovien tiellä ei ole pilareita, jolloin kulku autoon on helppoa. Fixarille saksinostin on hyvä valinta, kun halutaan käsitellä auton kylkiä selkä suorassa ilman lattialla konttaamista. Pilarittomuus on tässäkin kohtaa etu. Myös ruuvaushommiin saksinostin soveltuu kohtalaisesti, esimerkiksi jakopääremonttia tehdessä auton saa mukavammalle työskentelykorkeudelle. Saksinostin ei vie ala-asennossa käytännössä ollenkaan tilaa ja metriin nostava mallimme on liikuteltavissa helposti, eikä sitä tarvitse asentaa kiinteästi. Varsinkin uutta tilaa tehdessä hyvä valinta saksinostimelle on lattiaan upotettava malli, kun lattiavaluun voi tehdä varauksen nostimelle ja ajosillat saa täysin lattian kanssa samaan tasoon.

Plussat:

 • Helppo asennus
 • Helppo ja turvallinen käyttö
 • Vie vähän tilaa

Miinukset:

 • Auton alla tehtävät hommat vaikeampia
 • Matalampi nostokorkeus

Nelipilarinostin

Nelipilarinostimeen törmää useimmiten katsastusasemilla ja autokorjaamoilla. Katsastusasemilla niiden edut ovat selkeät; nostopaikkoja ei tarvitse autoista etsiä, akselikeventimien avulla alusta saadaan tarkistettua ja nostot ovat turvallisia ja helppoja. Nelipilarinostimen avulla saadaan myös pyöränsuuntaukset tehtyä korjaamoilla. Jos työn alla on usein pidempiä pakettiautoja, nelipilarinostin on oikea valinta niiden kanssa työskentelyyn. Nimensä mukaisesti neljän tolpan avulla ajosiltoja nostava nostin sisältää yllättäen neljä tolppaa, joten nelipilarinostin vaatii paljon tilaa.

Plussat:

 • Voidaan nostaa pitkiäkin pakettiautoja
 • Nostot turvallisia ja helppoja
 • Akselikeventimen kanssa monipuolinen kone
 • Nelipyöräsuuntausten teko

Miinukset:

 • Vaatii paljon tilaa
 • Tarkka asentaa, eikä helposti siirrettävissä

Kaksipilarinostin

Kaksipilarinostin on autokorjaamon ja useimman harrastajan ensimmäinen valinta. Sen avulla hoituu mukavasti niin vaihteistoremontit, alustahommat kuin pohjan paikkahitsaaminenkin. Myös tällä saa auton nostettua mukavammalle työskentelykorkeudelle auton ulkopuolella tehtäviä hommia varten, kuten jakopäätä tehdessä, mutta sivuilla tolpat ovat useimmiten tiellä. Kaksipilarinostin vie huomattavasti vähemmän tilaa, kuin nelipilari, joten sen sijoittelu tilaan on helpompaa. Moni asentaakin nostimen tilan nurkkaan hieman ”vinoon”, jolloin tilantarpeen saa minimoitua ja auton ympärilläkin on vielä työskentelytilaa.

Plussat:

 • Monipuolinen työkalu
 • Korkea maksiminostokorkeus
 • Tukevat ja turvalliset nostot, viemättä liikaa tilaa

Miinukset:

 • Matalien autojen tunkkaaminen nostokäpälille
 • Tolpat usein ovien edessä
 • Vaatii korkeutta tilassa

Keinu- tai yksipilarinostimia emme käsittele tässä kirjoituksessa enempää, sillä tämän tyyppisiä nostimia emme tällä hetkellä tuo maahan, emmekä myy. Jos kuitenkin vaikkapa yksipilarille löytyy kovaa kysyntää, otamme näitäkin varastoomme. Ota siis yhteyttä ja kerro tarpeesi, jos vielä tämän luettuasi et ole varma siitä, mikä nostintyyppi sopisi juuri sinun tarpeisiisi.

Jaa :

Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Tilaa uutiskirje

Tilaa Rehakka Groupin uutiskirje, jossa on tarinoita uusimmista tuotteistamme ja parhaat käyttövinkit.